Możesz pomóc PDF Drukuj E-mail
Projekty i dzieła prowadzone przez Caritas Diecezji Łomżyńskiej można wesprzeć :
• Włączając się w pracę Caritas Diecezji Łomżyńskiej jako wolontariusz (patrz: Wolontariat)
• Wspomagając nasze działania poprzez wpłatę:
na konto Caritas Diecezji Łomżyńskiej:
Nr konta: BS Łomża 25 8757 0001 0001 6766 2000 0010

I.1   1% podatku dla organizacji pożytku publicznego
   Od 1 stycznia 2004 r. ustawa o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie oraz znowelizowana ustawa o podatku dochodowym od osób fizycznych pozwala każdemu podatnikowi przekazać 1% swojego podatku na rzecz organizacji pożytku publicznego - zamiast do budżetu państwa. sam wybierasz

Z radością informujemy, że z dniem 12 grudnia 2006 została powołana „CARITAS BLIŹNIM” jako jednostka wspomagająca działalność Caritas Diecezji Łomżyńskiej. Posiada ona status organizacji pożytku publicznego i zarejestrowana jest w Krajowym Rejestrze Sądowym pod numerem 0000269678
   Dzięki powołaniu do życia „CARITAS BLIŹNIM” można teraz wspomóc Caritas Diecezji Łomżyńskiej przekazując 1% swojego podatku właśnie na tą jednostkę.

Jak przekazać 1% podatku na rzecz „Caritas Bliźnim” i wspomóc w ten sposób Caritas Diecezji Łomżyńskiej?
1. Wypełniając roczne zeznanie podatkowe (PIT 36 lub PIT 37) za rok 2006 obliczamy podatek należny urzędowi skarbowemu. Kwotę podatku wpisujemy w rubrykę "Podatek należny..." (PIT-36 w poz. 178, PIT-37 w poz. 110).
2. Obliczamy 1% podatku należnego. Otrzymaną kwotę wpisujemy w rubrykę "Kwota zmniejszenia z tytułu wpłaty na rzecz organizacji pożytku publicznego" (w zaokrągleniu do pełnych dziesiątek groszy w dół) w odpowiednią rubrykę zeznania podatkowego (PIT-36 poz.179; PIT-37 poz.111).
3. Wyliczoną kwotę równą 1% wpłacamy na konto „CARITAS BLIŹNIM” w terminie do 30 kwietnia 2007 r. (ale przed dostarczeniem PIT’u do Urzędu Skarbowego) np. za pomocą przekazu.

A oto niezbędne dane:
ul. Rybaki 1, 18-400 Łomża
konto bankowe: BANK Spółdzielczy w Łomży
numer konta: 78 8757 0001 0001 6766 2000 0220
dopisek w rubryce tytułem: 1% PODATKU NA ORGANIZACJĘ POŻYTKU PUBLICZNEGO

Przekaz wypełniamy czytelnie, najlepiej drukowanymi literami, pamiętając, że musi na nim widnieć imię, nazwisko i adres wpłacającego, kwota dokonanej wpłaty oraz nazwa „CARITAS BLIŹNIM”, na rzecz której została dokonana wpłata.  (Na poczcie opłata za taki przelew dot. 1% wynosi 1,- zł)

Oryginał przelewu/wpłaty ww. kwoty na rachunek „Caritas Bliźnim” przechowujemy przez 5 lat.

Uwaga: Osoby pobierające emeryturę lub rentę mogą również dokonać wpłaty 1%, ale muszą rozliczać się same - nie przez ZUS. Bardzo prosimy rodziny o pomoc osobom starszym.

I.2  Dokonując darowizny na cele pożytku publicznego dla organizacji prowadzących działalność pożytku publicznego (a taką jest m.in. Caritas) można odliczyć do 6% dochodu (podstawa prawna: Ustawa z 26.07.1991 o podatku dochodowym od osób fizycznych art. 26 ust.1 pkt 9)
    Podobnie jak dotychczas, odliczone od dochodu darowizny powinny zostać udokumentowane dowodem wpłaty na rachunek bankowy obdarowanego, a w przypadku darowizny innej niż pieniężna - dokumentem, z którego wynika wartość darowizny oraz oświadczeniem obdarowanego o jej przyjęciu.

UWAGA!!!
   Na podstawie Art.55 ust.7 Ustawy z dnia 17 maja 1989 r.o stosunku Panstwa do Kosciola Katolickiego w Rzeczypospolitej Polskiej (Dz.U.89.29.154 z dnia 23 maja 1989 z późn.zm) możliwe jest odliczenie od podstawy opodatkowania darowizny na rzecz Kościoła Katolickiego (kościelnych osób prawnych, np. parafii) w pełnej wysokości - bez uwzględnienia limitów określonych w ustawie o podatku dochodowym od osób fizycznych, pod warunkiem:
- przekazania darowizny na kościelne cele charytatywno-opiekuńcze za pokwitowaniem
- uzyskania od kościelnej osoby prawnej sprawozdania z zużycia środków w terminie 2 lat od dnia przekazania darowizny.
   Sprawozdanie nie jest konieczne dla odliczenia darowizny, jeżeli jednak nie zostanie uzyskane w terminie 2 lat od dnia przekazania, podatnik będzie zobowiązany do skorygowania PIT za rok, w którym dokonał odliczenia, do wysokości limitu określonego w ustawie o podatku dochodowym od osób fizycznych, tzn. do kwoty 350zł (darowizna na cele pożytku publicznego). Odliczenie choć 350zł będzie możliwe, jeżeli darowizna została dokonana w formie wpłaty na rachunek bankowy, gdyż tylko taka wpłata pozwala na dokonanie odliczenia zgodnie z ustawą o podatku dochodowym od osób fizycznych.
   Szczegóły znaleźć można na stronie: