Hasło

Zapamiętaj mnie
Nie pamiętasz hasła?
Pielgrzymka wolontariuszy i pracowników Caritas Diecezji Łomżyńskiej PDF Drukuj E-mail

Dziękczynne pielgrzymki autokarowe organizowane przez Caritas Diecezji Łomżyńskiej dla wolontariuszy biorących udział w „Wakacyjnej Akcji Caritas” oraz pracowników stały się już tradycją na stałe wpisaną w kalendarz przedsięwzięć CDŁ. W tym roku zaplanowano wyjazd, w czasie którego uczestnicy w dniach 6-7 września odwiedzili Gietrzwałd, Gdańsk, Gdynię i Malbork. Wszyscy mieliśmy okazję podziękować za liczne łaski Boże podczas letnich kolonii w Ośrodku „Caritas Bliźnim” w Ptakach k. Nowogrodu oraz w Augustowie.

Z Łomży wyruszyliśmy o godz. 4.00 z Placu Niepodległości. Pierwszym ważnym przeżyciem duchowym była Msza św. w Sanktuarium Maryjnym w Gietrzwałdzie, gdzie od czerwca do września 1877 roku objawiała się Matka Boża. W tym ważnym dla kultu religijnego miejscu znajduje się cudowne źródełko oraz kapliczka usytuowana dokładnie tam, gdzie były objawienia. Każdy z nas zaniósł w sercu osobiste intencje przed oblicze Matki Boskiej. Kolejnym punktem programu było Westerplatte – miejsce szczególne dla wszystkich Polaków. Podczas zwiedzania wartowni i innych historycznych obiektów ukazujących bohaterstwo i poświęcenie polskich żołnierzy, przypominały się nam słowa Jana Pawła II o tym, że każdy z nas znajduje w życiu jakieś swoje Westerplatte, od którego nie można się uchylić, nie można zdezerterować. Tragiczna historia Polski w czasie II wojny światowej stała się dla nas punktem odniesienia do rozważań nad własnym życiem. Resztę dnia spędziliśmy w Gdańsku, gdzie po zakwaterowaniu w Szkolnym Schronisku Młodzieżowym przy ul. Wałowej mieliśmy czas wolny. Korzystając z pięknej pogody, zwiedzaliśmy miasto i wypoczywaliśmy nad morzem. Kolejny dzień rozpoczął się od Mszy św. w kościele pw. Św. Jakuba. Chętni mogli też pójść do Stoczni Gdańskiej, gdzie narodziła się „Solidarność” oraz rozpoczęły się przemiany demokratyczne w Polsce. To kolejne symboliczne miejsce ukazujące trudne drogi Polaków do wolności. W południe pojechaliśmy nad wybrzeże w Gdyni, gdzie można było obejrzeć piękne statki w porcie, odpocząć na plaży i kupić pamiątki. Ciekawym punktem programu było również zwiedzanie zamku krzyżackiego w Malborku. Przewodnicy z pasją opowiadali o historii zamku, nie szczędząc ciekawostek o tej największej ceglanej budowli w Europie. Po dość intensywnym dniu wróciliśmy do Łomży około godz. 21.00.

Pielgrzymka obfitowała w przeżycia religijne, duchowe i patriotyczne. Była dobrą okazją do zwiedzenia ciekawych miejsc oraz do spotkania się z pracownikami CDŁ i wolontariuszami, którzy gotowi są do poświęceń dla dobra potrzebujących. Dziękujemy Caritas Diecezji Łomżyńskiej za organizację pielgrzymki, a szczególne wyrazy wdzięczności składamy o. Janowi Bieńkowskiemu za opiekę duchową. Bóg zapłać!

Anna Pańkowska

Zapraszamy do galerii zdjęć: Pielgrzymka