Hasło

Zapamiętaj mnie
Nie pamiętasz hasła?
Spotkanie szkoleniowo-formacyjne opiekunów i asystentów kościelnych SKC PDF Drukuj E-mail

11 września 2014 r. w siedzibie Caritas Diecezji Łomżyńskiej przy ul. Rybaki 1 odbyło się szkolenie przeznaczone dla opiekunów i asystentów kościelnych Szkolnych Kół Caritas. Spotkanie adresowane było również do osób, które chciałyby rozpocząć działalność wolontariacką w ramach SKC.

O godz. 9.00 ks. dr Andrzej Mikucki – dyrektor CDŁ odprawił w kaplicy Mszę św., po której rozpoczęła się część szkoleniowa. Na początku dyrektor CDŁ serdecznie powitał wszystkich zebranych oraz podziękował za pracę wolontariacką osobom zaangażowanym w prowadzenie SKC. Jednocześnie zachęcał on do podejmowania coraz to nowych inicjatyw i przedsięwzięć w ramach działalności SKC, których ideą jest pomaganie potrzebującym. Uczestnicy z zainteresowaniem wysłuchali też konferencji edukacyjnych dotyczących różnych praktyk rozwijania wolontariatu. Ciekawą prelekcję nt. „Wolontariat w instytucji publicznej” wygłosiła p. Urszula Dmochowska z MOPR w Białymstoku. Zwracała szczególną uwagę na potrzeby duchowe, społeczne i materialne dzieci z rodzin zastępczych, które niejednokrotnie potrzebują dużego wsparcia ze strony ludzi dobrej woli. Kolejną częścią programu było wystąpienie p. Augusta Mrozowicza, przedstawiciela OHP w Łomży, który wygłosił prelekcję nt. „Kształcenie ogólne i zawodowe oraz projekty unijne w Hufcu Pracy”. Nie zabrakło też dyskusji mających na celu wymianę doświadczeń oraz promowanie dobrych i sprawdzonych praktyk w działalności SKC. Uczestnicy spotkania otrzymali od organizatorów materiały szkoleniowe oraz książkę ks. dr Andrzeja Mikuckiego „Posługa charytatywno-wychowawcza Caritas Diecezji Łomżyńskiej w latach 1990-2011”, a następnie wszyscy zostali zaproszeni na poczęstunek.

Szkolenie przebiegało w bardzo miłej, rodzinnej atmosferze. Z całą pewnością wzbogaciło ono wiedzę i doświadczenie opiekunów oraz asystentów kościelnych SKC.  W spotkaniu wzięło udział 70 osób.

Anna Pańkowska

Zapraszamy do galerii zdjęć: Szkolenie SKC IX 2014