Hasło

Zapamiętaj mnie
Nie pamiętasz hasła?
Pielgrzymka SKC i PZC do Płonki Kościelnej PDF Drukuj E-mail

Wolontariusze i sympatycy Szkolnych Kół Caritas oraz Parafialnych Zespołów Caritas Diecezji Łomżyńskiej od 7 lat spotykają się na dorocznej pielgrzymce. Po raz trzeci udali się w drogę do  Królowej Młodzieży w Płonce Kościelnej.

W sobotę 13 września do Sanktuarium Maryjnego w Płonce Kościelnej przybyło około 400 wolontariuszy SKC i PZC ze swoimi Opiekunami i Asystentami Kościelnymi. Pielgrzymka rozpoczęła się o godz. 10.00 wymarszem z Bazyliki pw. Wniebowzięcia NMP w Sokołach. Pod przewodnictwem ks. Arkadiusza Ryłki pątnicy przebyli dziesięciokilometrową trasę, modląc się i śpiewając. Po godzinie 14.00 pielgrzymi dotarli do Sanktuarium Matki Bożej Królowej Młodzieży, gdzie w  imieniu gospodarzy przywitał ich wikariusz tutejszej parafii ks. Andrzej Gromadzki.

Centralnym punktem pielgrzymki była Msza Św. sprawowana w sanktuarium przez diecezjalnego dyrektora Caritas ks. dr Andrzeja Mikuckiego i asystentów kościelnych SKC:  ks. Tomasza Kurka z Szumowa, ks. Andrzeja Gromadzkiego, ks. Dariusz Goska. Liturgię Mszy św. przygotowali wolontariusze, a śpiew prowadziła Magda Malinowska i Paweł Stypułkowski. Podczas Eucharystii młodzi wolontariusze zawierzyli swoją działalność, opiekunów i podopiecznych opiece Matki Bożej Płonkowskiej.

Po Mszy św. na pielgrzymów czekał ciepły poczęstunek.  Po posiłku wszyscy wolontariusze wraz z opiekunami włączyli się we wspólną zabawę i śpiew, którą poprowadził kleryk z WSD w Łomży Jakub Osiecki.

Coroczna pielgrzymka jest dla młodych ludzi doskonałą okazją do gorliwiej modlitwy i duchowego umocnienia. Wspólne przebywanie łączy się z niezapomnianymi wrażeniami, oderwaniem od codziennych obowiązków i skupieniem na sprawach naprawdę ważnych.

Opiekun SKC – Agnieszka Stypułkowska

Zapraszamy do galerii zdjęć: Pielgrzymka SKC i PZC